881 poze   44495 vizite

Otetul din mere

52 DESPRE OTETUL DE MERE
otet de mere
Otetul de mere este unul din cele mai vechi medicamente cunoscute de umanitate, mentionat pentru prima oara in tratate de medicina egiptene, scrise in urma cu mai bine de trei milenii.
Romanii din zonele de deal si de munte prepara otetul de mere in fiecare toamna, folosindu-l apoi pe timpul lungii ierni contra diferitelor boli ori, pur si simplu, pentru mentinerea sanatatii.
Iata care sunt principalele categorii de afectiuni care raspund pozitiv la administrarea otetului de mere: reumatism, si reumatism degenerativ. Pentru remedierea acestei boli se ia de trei ori pe zi cate o lingura de otet de mere amestecata cu o lingurita de miere. Cura dureaza minimum trei luni si are efecte de dezintoxicare a organismului foarte puternice. In plus, anumite substante continute de otetul de mere au efecte antiinflamatoare articulare si impiedica procesele de imbatranire si de degenerare a cartilajelor si epiteliilor.
Obezitate, ingrasare – cu otetul de mere se fac cele mai simple si mai eficiente tratamente de reglare ponderala. Iata unul dintre ele: se bea in fiecare dimineata, la trezire, pe stomacul gol, un pahar de apa de izvor, in care au fost dizolvate doua lingurite de otet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, dupa fiecare masa, vom bea o jumatate de pahar de apa in care am adaugat o lingurita de otet de mere si doua lingurite de miere. Otetul de mere stimuleaza procesele de eliminare din organism (in special tranzitul intestinal) si activeaza anumite lanturi metabolice care favorizeaza slabitul. Daca vreti o cura de slabire forte, folositi-o pe urmatoarea: inainte de fiecare masa, oricat de imbelsugata sau saraca, se inghit doi catei de usturoi pisati impreuna cu o lingura mare de otet de mere si putina apa. Este un preparat nu foarte rafinat ca aroma si cu atat mai putin ca gust, insa efectul merita efortul. Ar mai fi de retinut ca aceasta cura, destul de dura pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de sapte zile la rand, urmate de sapte zile de pauza.
Colecistita si alte afectiuni ale bilei – majoritatea persoanelor care au probleme cu bila ar putea fi scutite de multe necazuri luand 1-2 lingurite de otet de mere cu 10 minute inainte de fiecare masa (20-25 de minute in cazul persoanelor cu un apetit alimentar foarte puternic).
Indigestii frecvente, hipoaciditate – beti inainte de masa cu 5-10 minute si imediat dupa masa cate un sfert de pahar de apa in care a fost diluata o lingurita de otet. Otetul stimuleaza salivatia, secretia de sucuri gastrice si mareste peristaltismul tubului digestiv.
Inapetenta, anemie, slabiciune corporala la copii – medicina recomanda in toate aceste cazuri administrarea unei lingurite de otet, combinata cu o lingurita de miere, inainte de fiecare masa (doza va fi redusa la jumatate, in cazul copiilor sub cinci ani). Otetul de mere, pe langa faptul ca stimuleaza pofta de mancare si digestia, ajuta la asimilarea fierului si a altor minerale esentiale din alimente, favorizeaza procesul producerii hematiilor (globulelor rosii), stimuleaza foarte bland sistemul nervos central, inducand o stare de vioiciune si tonus. Suplimentar, pe langa administrarea interna, se fac saptamanal frectii pe tot corpul cu otet de mere, mai ales in cazul copiilor debili, care se imbolnavesc usor.
Migrenele – mai ales cele care apar ca o consecinta a unor probleme hepato-biliare sau a constipatiei, se trateaza intern cu otet de mere, din care se iau 2 lingurite diluate in putina apa. Extern se fac frictionari ale tamplelor si ale bazei craniului (deasupra cefei) cu otet de mere. O metoda populara care uneori da rezultate surprinzator de rapide este inspirarea vreme de cinci minute a vaporilor de otet de deasupra unui vas umplut cu acest lichid.
Ani de-a randul, otetul natural de mere a fost utilizat ca produs alimentar, dar si ca medicament. Chiar si parintele medicinei, Hipocrate a folosit otetul de mere cu miere ca energizant si ca element de vindecare. Cu timpul, beneficiile otetului s-au raspundit, devenind un remediu popular aproape in toate domeniile de ingrijire.
Otetul de mere pastreaza toate proprietatile merelor. O caracteristica principala a otetului de mere este culoarea sa, galben-maroniu.
Care sunt benefiicile otetului de mere?
Otetul de mere este bogat in acizi care ajuta la eliminarea depozitelor de grasimi la suprafata pielii, lasandu-i un aspect imbunatatit. In plus, regenereaza celulele la nivelul pielii si promoveaza circulatia sangvina. Otetul prezinta o proprietate importanta; un antiseptic natural. Exista numeroase moduri de utilizare a otetului de mere; multe dintre ele fiind foarte simple.
In ce tratamente se utilizeaza otetul de mere?
Otetul de mere pentru par
1. Clatiti parul cu otet de mere
Pentru a scapa de impuritati si pentru a avea un par stralucitor clatiti cu otet de mere. Cum veti face acest lucru?
Se amesteca o jumatate de ceasca de otet de mere cu un litru de apa. Optional se poate adauga 5-10 picaturi de ulei de lavantica, pentru ca parul sa nu aiba un miros de otet. Aceasta combinatie se va folosi la final dupa samponare. Efectele clatirii parului cu otet sunt:
- parul moale si fin
- previne caderea parului si aparitia cheliei
- elimina mancarimea
2. Impotriva matretii
Inainte de a incerca diferite remedii sau produse scumpe pentru eliminarea matretii, folositi otetul de mere. Faceti o combinatie dintr-o patre otet de mere si trei de apa si aplicati pe scalp. Acest tratament echilibreaza pH-ul scalpului si elimina matreata. De asemenea, se poate aplica si otet simplu, nediluat cu apa. Se lasa cateva minute pentru actiune si apoi se samponeaza.
3. Balsam de par
Ingrediente:
- trei oua
- doua linguri de ulei de masline
- o lingurita de otet de mere
Amestecati toate ingredientele si aplicati pe par. Acoperiti parul cu o folie de plastic si lasti aproximativ o jumatate de ora. Apoi, spalati parul folosind un sampon obisnuit.
Otet de mere pentru piele
1. Tratament antiacneic cu otet de mere
Faceti o pasta din miere, faina de grau si otet. Aplicati o cantitate mica direct pe cosuri, acoperindu-le. Lasati aceasta masca pe ten sa actioneze intreaga noapte. Clatiti dimineata.
O alta reteta este sa aplicati otet de mere pe ten inainte de culcare. Pielea va deveni catifelata.
Cosurile sunt eliminate daca combinati doua linguri de otete de mere cu un pahar de apa. Cu ajutorul unul disc de bumbac aplicati pe zonele acneice, cam de trei-patru ori in fiecare zi. In cateva zile cosurile vor disparea. In unele cazuri se poate adauga (optional) si hrean, aceasta va grabi vindecarea.
2. Tratament pentru pielea crapata
Otet de mere se amesteca cu crema de maini sau lotiune, in parti egale. Se aplica pe maini.
3. Elimina petele
In cazul in care mainile tale sunt patate cu fructe (mure, fragi, dude, cirese, etc.) aplicati otet de mere direct pe pete si acestea vor disparea imediat.
4. Pentru a reduce petele aparute odata cu varsta
Se amesteca o lingurita de otet de mere cu o lingurita suc de ceapa. Combinatia obtinuta se aplica pe petele tenului. Aceasta solutie nu va albi imediat pielea, ci in timp.
5. Calmeaza arsurile solare
Daca v-a prins soarele, adaugati o ceasca de otet de mere in cada si spalati-va pe corp, 10 minute.
6. Pentru mainile si picioarele umflate
Daca mainiel si picioarele vi s-au umflat si simtiti oboseala, aplicati (masand usor) putin otet de mere pe maini si picioare. Imediat va veti relaxa.
7. Tratament pentru unghii
Combinati oua lingurite de otet de mere cu o jumatate de ceasca de apa calduta. Introduceti degetele in amestec, uscati si apoi aplicati lacul de unghii. Lacul sau oja va rezista mai mult timp.
8. Ca aftershave
Barbatii pot folosi otetul de mere imediat dupa barbierire. Tenul isi va mentine aspectul fin si tanar.
Otet de mere pentru slabire
Doua lingurite de otet de mere amestecat cu un pahar de apa va pot ajuta sa slabiti. Se consuma inaintea fiecarei mesei. De asemenea, este indicat ca acest tratament sa-l urmati impreuna cu exercitiile fizice.
Otetul de mere previne diabetul zaharat. Nivelul glucozei nu va creste, daca in dieta dumneavoastra veti introduce otetul de mere.
De-a lungul timpului, otetul a fost folosit in cele mai variate scopuri: in gastronomie (pentru prepararea muraturilor si a diferitelor feluri de salate), pentru exterminarea unor plante daunatoare, pentru a curata armurile sau diferite ustensile din bucatarie. De asemenea (si deloc intamplator) , i-au fost atribuite importante proprietati curative.
In aceeasi nota, cercetarile efectuate in ultimii ani au pus in evidenta faptul ca otetul de mere este un tonic deosebit de eficient. Efectele sale benefice au fost demonstrate cu succes in cazul unor afectiuni precum diabetul sau obezitatea. Cu siguranta, ar merita sa stii mai multe despre acest produs si modul in care te poate ajuta.
Otetul de mere – remediu universal?
Cu toate ca este folosit din timpuri indepartate, otetul de mere a devenit cunoscut cu precadere incepand de la sfarsitul anilor ’50, cand un celebru medic american, D.C. Jarvis, a tratat acest aspect in detaliu, intr-o lucrare intitulata “Ghidul sanatatii”. De altfel, faptul ca in ultimii ani medicina alternativa a cunoscut o deosebita revigorare, a facut ca otetul de mere sa fie tot mai recomandat (si folosit cu succes) ca tonic, in special in cadrul regimurilor alimentare.
Nu este surprinzator, daca ne gandim ca este indicat (alaturi de eventualul tratament medical specific) pentru imbunatatirea procesului de digestie, detoxifiere, tratarea reumatismului, colecistitei, anemiei si migrenelor, iar acestea sunt numai cateva exemple.
Diabetul
Efectul otetului de mere asupra nivelului glicemiei se inscrie printre cele mai importante descoperiri in domeniu. S-au efectuat numeroase cercetari in acest sens, tocmai pentru a exclude posibilitatea unor simple coincidente. Un exemplu: in cadrul unui studiu efectuat in anul 2007, 11 persoane suferind de diabet de tip II, care au luat seara, inainte de culcare, doua tablete de otet de mere, au constatat faptul ca, dimineata, glicemia scazuse cu 4 pana la 6%.
Atentie, insa! Daca ai diabet, nu consuma otet de mere fara avizul medicului. Continutul de crom al produsului ar putea afecta nivelul de insulina.
Colesterol marit
O serie de cercetari realizate in anul 2006 au stabilit ca otetul de mere are un efect foarte bun asupra persoanelor al caror colesterol depaseste valorile normale. Pentru a exclude insa posibilele efecte secundare nedorite, este bine sa ceri sfatul medicului inainte de a recurge la acest procedeu.
Hipertensiune arteriala
Pentru aceasta, este recomandat consumul frecvent (de circa cinsi-sase ori pe saptamana) de otet de mere si ulei de masline. Bineinteles, cel mai la indemana este sa-ti prepari salate. Un alt fapt, ce-i drept inca nesustinut de cercetari complexe, este ca otetul de mere imbunatateste circulatia sangelui si previne afectiunile cardiace.
Cancer
Medicii americani au concluzionat, in urma unor cercetari, ca administrarea de otet de mere poate “ucide” celulele canceroase, ori incetini ritmul proliferarii acestora. De asemenea, ar putea preveni cancerul esofagian.
In cadrul regimurilor alimentare
In fiecare dimineata, bea o cana de apa in care ai pus o lingura de otet de mere. Dupa doua saptamani, vei constata ca ai pierdut, in medie, trei-patru kilograme.
Atentie, insa! Nu este recomandabil sa repeti dieta decat dupa un interval de minimum trei luni. Si, pentru ca tot vorbim despre otet, este bine de retinut si ca otetul alb confera senzatia de satietate.
Cum ar trebui folosit otetul de mere si care sunt riscurile administrarii?
Deocamdata, nu se prescriu retete; cei mai multi oameni iau doua lingurite de otet de mere zilnic (intr-un pahar cu apa sau suc natural).
Pe de alta parte insa, nu trebuie omise posibilele riscuri ale consumului de otet de mere, desi despre acestea se poate spune ca sunt nesemnificative. Dar, daca il administrezi in cantitati mari si pentru o perioada indelungata, pot aparea si probleme. Iata care sunt cele mai importante aspecte pe care este bine sa le ai in vedere.
Principalul element din compozitia otetului de mere este acidul acetic. Acesta, dupa cum se poate cu usurinta intui, poate fi destul de agresiv pentru organism, atacand smaltul dintilor si provocand senzatii de arsura la nivelul gurii si gatului. Tocmai de aceea, este bine ca produsul sa nu se consume ca atare, ci dizolvat in apa ori suc.
Administrarea prelungita de otet de mere poate duce la scaderea nivelului de potasiu din organism si a densitatii osoase. Tocmai de aceea, nu este recomandat femeilor aflate la menopauza, care prezinta un risc mai mare de osteoporoza.
Nu este recomandabil sa consumi otet de mere daca urmezi vreun tratament ce include substante laxative sau diuretice.

Obezitate, ingrasare
Cu otetul de mere se fac cele mai simple si mai eficiente tratamente de reglare ponderala. Iata unul dintre ele: se bea in fiecare dimineata, la trezire, pe stomacul gol, un pahar de apa de izvor, in care au fost dizolvate doua lingurite de otet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, dupa fiecare masa, vom bea o jumatate de pahar de apa in care am adaugat o lingurita de otet de mere si doua lingurite de miere. Otetul de mere stimuleaza procesele de eliminare din organism (in special tranzitul intestinal) si activeaza anumite lanturi metabolice care favorizeaza slabitul. Daca vreti o cura de slabire forte, folositi-o pe urmatoarea: inainte de fiecare masa, oricat de imbelsugata sau saraca, se inghit doi catei de usturoi pisati impreuna cu o lingura mare de otet de mere si putina apa. Este un preparat nu foarte rafinat ca aroma si cu atat mai putin ca gust, insa efectul merita efortul. Ar mai fi de retinut ca aceasta cura, destul de dura pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de sapte zile la rand, urmate de sapte zile de pauza.
Cura cu otet de mere
Marul este bogat in potasiu, mineral esential pentru functionarea normala a organismului si pentru mentinerea echilibrului osmotic acido- bazic. Otetul de mere retine din aceste fructe toate mineralele: fosfor, sodiu, magneziu, calciu, sulf, fier, siliciu si potasiu.
Cura cu otet de mere este recomandata in special celor care au lipsa de potasiu in organism. Si, desigur, ne intrebam cum ne putem da seama daca organismul nostru are suficient potasiu.
Semne care indica o eventuala lipsa de porasiu:
- Pierderea vioiciunii gandirii si a memoriei. Hotararile se iau mai greu iar memoria nu mai este buna;
- Suntem mai sensibile la raceala;
- Deseori avem mainile si picioarele reci;
- Preferam hrana calda in locul celei reci;
- Apar foarte des calozitati pe talpile picioarelor si se formeaza bataturi;
- Suntem predispuse la constipatie;
- Uneori nu avem pofta de mancare iar alteori avem senzatia de greata si varsaturi;
- Avem deseori mancarimi ale pielii;
- Pielea este iritata si pot apare cosuri;
- Taieturile si zgarieturile se vindeca greu;
- Pot apare contractii tetanice ale pleoapei sau ale coltului gurii;
- Dintii se cariaza mai usor decat ar trebui;
- Pot apare carcei mai ales la muschii corpului si in special noaptea;
- Adormim greu si ne sculam obositi;
- Noaptea nu avem un somn bun;
- Apar dureri la incheieturi.
Daca aveti o mare parte din aceste simptome, atunci potasiul se gaseste in cantitate insuficienta in organism. Potasiul normalizeaza activitatea celulelor sistemului nervos si mentine, deasemenea, echilibrul potasiu- sodiu in organism. Sporirea cantitatii de sodiu prin ingerarea lui sub forma de sare de bucatarie inseamna scaderea cantitatii de potasiu din interiorul celulelor corpului, avand ca urmare o pierdere de potasiu din organism.
Iata deci ca acest echilibru sodiu- potasiu se poate deregla usor si ne poate influenta starea de sanatate.
Excesul de proteine- carnea si chiar laptele- determina, deasemenea, eliminarea de potasiu.
Pentru cura cu otet de mere se procedeaza astfel:
Dimineata, cand ne sculam, luam doua lingurite de otet de mere intr-un pahar cu apa sau cu ceai de plante. Lichidul se bea incet, inghititura cu inghititura in timp ce ne imbracam.
Durata unei cure este de 1- 2 luni. Tratamentul poate fi reluat dupa o intrerupere de circa o luna.
Cura cu otet de mere se recomanda nu numai pentru intarirea organismului si in cazul lipsei de potasiu, ci si in cazul mai multor afectiuni cum ar fi: sterilitatea primara, graviditate, sinuzita, intoxicatii alimentare, nevralgie faciala, artrite ale articulatiilor mici de la maini si de la picioare, degenerescenta, ateroscleroza, cistite, pielite, hipercolesterolemie , nevroze, insomnii, oboseala cronica, migrene, ameteli, hipertensiune arteriala, anchiloza incheieturilor, lacrimare la oamenii in varsta, relaxarea si calmarea sistemului nervos, in caz de epidemii, in zona zoster, arsuri, varice, dureri musculare si articulare.
Pentru durerile in gat
Puteti folosi gargara cu o solutie de otet de mere, o lingurita la un pahar cu apa. Din aceasta solutie se ia din ora in ora cate o gura, cu care se face gargara si apoi se inghite. Pe masura ce jena din gat cedeaza, gargarele pot fi facute la intervale mai mari.
Contraindicatii: litiaza renala urica, guta, insuficienta tiroidiana si paratiroidiana, obezitate, aciditate gastrica, gastrita hiperacida, ulcer gastro- duodenal, febra musculara si hipotensiune arteriala.
www.sanatate ata.com/diete- cure/cura- cu-otet-de- mere.htm
____________ _________ _________ _________ ____
Alte intrebuintari ale otetului din mere:
- Ca sa opriti sughitul trebuie sa muiati o bucata de zahar in otet de masa, sa-l sfaramati repede in gura si sa-l inghititi.
- Daca aveti febra, aplicati pe picioare o compresa din apa rece cu otet. O bucata de tesatura groasa se inmoaie in solutie, se invelesc gleznele sau laba piciorului si se tin pana ce compresa se incalzeste. Dupa aceasta picioarele se invelesc cu o plapuma calda. Daca temperatura este mare, se foloseste otet curat, fara apa, sau in proportie 1:1.
- Pentru a trata bataturile, trebuie sa se puna in otet coji de ceapa timp de 2 saptamani. Se scot apoi cojile, se pun pe bataturi, se panseaza si se lasa peste noapte. Se repeta procedura cateva nopti la rand, apoi se scot bataturile.
- Compresa pentru vanatai: 1 lingura de otet, apa fiarta. Se inmoaie in aceasta solutie o bucata de tesatura alba si se acopera vanataia, deasupra punand celofan si apoi pansand cu tifon. Cand compresa se usuca, se inmoaie din nou, repetand procedura de cateva ori. Este un procedeu usor si eficient, chiar si la vanatai mari.
- Contra anginei faceti gargara la fiecare ora cu o lingurita de otet de mere la un pahar de apa.
- Contra artritei se bea de 4 ori pe zi cate 1 pahar de apa cu o lingurita de otet din mere timp de 2 saptamani, apoi se face pauza 1 saptamana, si se repeta procedura.
- Contra tusei: se amesteca 3 linguri de otet de mere, 1 lingurita de suc de aloe, 1/2 pahar de miere de albine. De 3-4 ori pe zi se iau cate 2 lingurite inainte de masa.
- La intinderile musculare trebuie sa puneti comprese cu 100 g argila lichida si 4 linguri de otet de mere o data pe zi. Aceasta procedura intareste si oasele.
- Micoza la picioare se trateaza cu ablutiunea locurilor bolnave cu otet de mere.
- Muscaturile si piscaturile de tantari, musculite se ung cu otet de mere.
- Daca aveti dureri de cap, provocate de raceala sau febra, luati o lingura de otet de mere cu terci din 2 cartofi rasi. Solutia se intinde pe o panza sau tifon pus in 4 si se aplica pe frunte. Peste 2-3 ore aplicam o compresa proaspata. – Daca aveti dureri de cap puternice sau v-ati lovit, faceti o compresa cu otet si durerea va trece imediat.
- Daca in organism au aparut viermi intestinali, trebuie sa fierbeti in otet de mere cu sare, urzica tanara taiata marunt, la fel ca varza, si apoi o mancati. Viermii intestinali mor si ies din organism.
- Contra diverselor boli de unghii faceti de 6 ori pe zi comprese din otet de mere, pana la tratarea completa. Se consuma de 3 ori pe zi cate un pahar de apa fiarta cu 2 lingurite de otet si 2 lingurite de miere de
albine.
- Contra poliartritei si pintenului osos: intr-un pahar de otet se pune un ou crud, 100 g slanina de porc taiata marunt (nesarata), se amesteca bine, se lasa timp de 10 zile la intuneric. Locul bolnav il opariti si puneti pe el un tampon de vata uns cu unguentul obtinut timp de 4-5 ore, 4-5 zile la rand. Daca va arde nu continuati tratamentul.
- Contra radiculitei: 1 pahar de otet, 1 pahar de apa, 2 lingurite de miere, 2 lingurite de bicarbonat de sodiu se amesteca, se lasa 5 zile. Se fac frectii seara inainte de culcare cu solutia obtinuta, apoi se freaca locul cu o bucata de tesatura din lana.
- Daca vi se ridica brusc tensiunea, inveliti timp de cateva minute o laba a piciorului cu o carpa inmuiata in otet. Se apasa cu degetul mijlociu al mainii drepte pe tragusul urechii astfel incat sa auziti pulsul, si numarati pana la 7. Tensiunea se normalizeaza.
- Daca va sangereaza gingiile, luati 2 linguri de scrum din maiul pamantului, 1 lingura din scrum de vita de vie, amestecati-le bine. O lingurita din amestec se pune in 100 ml apa cu 100 ml otet, si se fierb 5 minute. Se strecoara prin tifon cu vata. Se adauga 1 lingura de sare. Se clateste gura de 5 ori pe zi timp de 3 minute. Procedura dureaza 3 zile, apoi faceti o pauza de 5 zile si repetati.
- Pentru restabilirea culorii parului carunt: se usuca frunze si radacini de patlagina. Se pun 50 g la 0,5 1 otet si 0,5 1 apa, se fierb 30 minute, se raceste si se strecoara . Se frectioneaza pielea capului in fiecare seara timp de cateva zile.
- Tusea se trateaza cu un amestec din 1 pahar de miere de albine si 6 linguri de otet din miere. Se bea cate 1 lingura dimineata si seara. Cand incepeti sa tusiti beti cateva inghitituri de apa cu otet de mere.
- Mialgia lombara – frecati spatele cu otet si apa calda 1:1. Pe bolnav il puneti pe partea stanga a corpului, inmuiati un servet in solutie, scurgeti usor, frecati rapid si atent spatele bolnavului, incepand cu umarul stang si apoi jos pana la coapsa; inmuiati servetul din nou si frecati apoi de la gat pe lungimea coloanei vertebrale, apoi de la umarul drept pana la coapsa. Culcati bolnavul pe spate si il inveliti intr-o plapuma calda. Peste o ora repetati frectiile, incalzind putin solutia, in loc de frectii puteti face o compresa din otet cu apa calda de 3 ori la fiecare ora. Se asterne pe pat un celofan, deasupra se pune o plapuma stransa in doua. Se ia un cearceaf sau alta tesatura, se strange in patru, ca sa ajunga pe toata spinarea. Tesatura se inmoaie in solutie calda si se scurge usor, se pune pe plapuma. Bolnavul dezbracat se culca pe compresa si se inveleste cald.
- Gripa cu temperatura mare: se fac 5 frectii cu apa rece pe tot corpul cate 2-3 minute la fiecare 30 minute. Dupa fiecare frectie va culcati in pat si va inveliti; a 6-a si a 7-a frectie se face cu o solutie din apa si otet 1:1. in pauza se bea ceai din lastari de zmeura. Nu se recomanda sa mancati. Se consuma cat mai multe lichide. E bine sa beti apa cu lamaie sau ceai de coacaze.
- Dureri in articulatii provocate de saruri. Se ia paine neagra proaspata, se pune intr-un vas, se toarna o lingura de otet si una de apa calda. Se amesteca cu painea si se face o turta. Pe timpul noptii puneti turta pe articulatia bolnava, deasupra puneti celofan, legati cu un fular de lana astfel ca sa nu cada toata noaptea. Se urmeaza Tratamentul timp de 25-30 zile. Daca pielea se inroseste, dimineata o clatiti cu apa si o ungeti cu crema.
- Bronsita cronica: Se inmoaie o bucata de tesatura din lana in solutie din otet, ulei vegetal si camfor. Se pune pe timpul noptii pe piept. Pe spate se aplica o compresa din hrean dat prin razatoare.
- Contra guturaiului. inmuiati 2 degete in otet din mere frecati putin lateralele nasului de sus in jos. Cand degetele se vor usca inmuiati un deget in otet si ungeti narile pe dinauntru.
- Persoanelor cu inima bolnava li se recomanda sa bea otet fiert cu usturoi si miere de albine. Aceasta solutie curata arterele de grasimile depuse si intareste muschiul cordului.
- Cu otet din mere se poate trata herpesul tonsurant la animale, daca il ungeti de 6 ori pe zi. Daca de aceasta boala se molipseste copilul ce s-a jucat cu animalul bolnav trebuie sa punem vata pe un chibrit si sa ungem de 5-6 ori pe zi locul bolnav, si 2-3 mm in jur, cu otet din mere.
- Cei care doresc sa slabeasca, pot folosi o astfel de reteta. in timpul fiecarei mese se bea (prima luna) 1 pahar cu apa si 1 lingurita de otet din mere, apoi cate 2 lingurite de otet la 1 pahar de apa (in a doua luna). Pe zi trebuie sa se consume 3 pahare. Nu se recomanda sa mancati dulciuri si paine alba.
- E bine sa udati florile cu apa cu otet, 1-2 linguri la o caldare.
- Otetul din mere se intrebuinteaza la tratarea menstruatiei abundente (menoragie) ce apare la femeile cu boli ginecologice. in fiecare dimineata, pe parcursul ciclului menstrual trebuie sa se bea cate un pahar de apa cu 1-2 linguri de otet si indulcit cu miere de albine. Consumarea regulata a otetului poate schimba termenul de incepere a ciclului, de aceea, inainte de ciclu cu 4 zile, incetati sa consumati otet.
- Daca la femei apare leucoree, se pun in 2 litri de apa calda 3 linguri de otet din mere si se fac spalaturi in fiecare zi, pana ce leucoreea dispare. Apoi spalaturile se fac o data pe saptamana pentru profilaxie.
- Persoanelor la care apare des hemoragie la nas li se recomanda sa bea otet din mere dizolvat in apa. Sangele se poate opri cu tampoane de vata inmuiate in otet si puse in nas.
- Cei care sufera de transpiratie abundenta noaptea, inainte de culcare pot sterge tot corpul cu otet din mere. Aceasta procedura trateaza si pruritul cutanat.
- La arsuri de gradul I si II (dar nici intr-un caz la III si IV !) trebuie spalata pielea cu otet dizolvat in apa, daca arsura nu este prea mare, ea se poate spala cu otet curat. Aceasta procedura amelioreaza durerea si dezinfecteaza. Arsura de soare se spala cu otet diluat cu apa si se acopera cu un servetel inmuiat in aceeasi solutie.
- Daca aveti edem la picioare, va va ajuta o baie calda. Turnati in cada apa cea. 30 cm, adaugati 3-4 pahare de otet din mere. Umblati incet prin cada, miscati picioarele, pana veti simti ca picioarele s-au odihnit. Nu stergeti picioarele, lasati-le sa se usuce de la sine. Daca aveti dureri puternice inveliti picioarele cu servetele inmuiate in otet.
- Multi oameni sufera de varicoza. Se toarna otet din mere pe palme si se freaca picioarele de jos in sus dimineata si seara, in fiecare zi, timp de 1-2 luni, sau se invelesc picioarele cu servetele inmuiate in otet, apoi se leaga cu un stergar si se sta in pat sau in fotoliu, cu picioarele ridicate, timp de 30 minute. in timpul acestui Tratament trebuie sa beti, de 2 ori pe zi, un pahar de apa cu 2 lingurite de otet din mere.
- Cu otet din mere se pot trata hemoroizii daca la fiecare 2 ore, se aplica pe ei un tampon de vata inmuiat in otet din mere, iar dimineata se bea apa cu otet si miere de albine.
Daca ati hotarat sa folositi otet din mere pentru Tratament, va trebui sa-l preparati singuri, deoarece otetul cumparat din magazin nu este bun pentru scopul propus, el fiind preparat pe cale chimica sau din coaja de mere si deseuri. Dupa prelucrarea chimica si termica in el raman foarte putine vitamine si microelemente.

Preparare otet de mere (reteta 1)

Otetul pentru tratarea bolilor trebuie sa fie preparat din mere intregi.Se aleg soiuri mai acre daca vrem ca otetul sa fie mai tare, cum ar fi merele tiganesti. Merele se dau prin razatoare cu tot cu miezul lemnos, sau se taie marunt, se pun in borcane de sticla (5-10 litri). La un kg de mere se toarna 1 litru de apa incalzita pana la 60-65Β° C si 100-150 g miere. Daca merele sunt foarte dulci atunci punem numai 70-80 g miere Ia 1 kg de mere. Adaugam 10 g de drojdie la fiecare litru de apa. Borcanul se pune intr-un loc cald si intunecos timp de 10-14 zile si, de 2-3 ori pe zi, se amesteca cu o lingura de lemn. Dupa aceasta merele se strecoara prin tifon pus in 3-4, otetul se toarna in borcan, lasand 5-7 cm pana la gura borcanului, se acopera cu tifon si se lasa inca 2 saptamani. Cand otetul este gata el se toarna in sticle, se astupa cu dopuri sterile si se acopera cu ceara. Se pastreaza la intuneric si rece. Un astfel de otet este un leac unicat.

Preparare otet de mere (reteta 2)

- 5 kg mere
- 5 litri apa calda
- 500 grame miere de albine
- 50 grame drojdie proaspata
Se zdrobesc(taie marunt,rad,etc) merele, cu tot cu cotor,doar stricaciunea se inlatura.Se pun intr-un borcan de 10 litri, se adauga drojdia si se toarna apa calda peste ele, sa nu oparim drojdia si se aseaza intr-un loc intunecos, dar cald(23-28 ) grade,acoperind doar cu tifon. Se amesteca de 2 ori pe zi. Dupa 2 saptamani ,cand merele s-au macerat si cand miroase a otet, se strecoara in prima faza printr-un tifon asezat in strecuratoarea de paste si apoi se storc bine in tifon la mana; zeama obtinuta se toarna in acelasi borcan,curat .Peste zeama se adauga mierea de albine,se amesteca pana se omogenizeaza si se lasa iar la fermentat in loc calduros si intuneric(se pune borcanul intr-o cutie de carton si se poate tine in bucatarie langa calorifer),pana se formeaza o pelicula foarte groasa deasupra,care este ciuperca si care se indeparteaza cand otetul este limpede si frumos.In timpul fermentatiei se acopera borcanul cu tifon si nu se mai umbla la el pana cand se scoate pelicula,cand va fi limpede.In final se toarna in sticle cu capace cu filet,se strange bine si se pastreaza la rece,in camara.
Otetul de mere se poate face in orice anotimp.
Obs.unele retete sunt cu mierea pusa de la inceput, odata cu drojdia,insa eu nu am facut asa, l-am pus in partea doua de fermentație, așa cum am scris mai sus si mi-a iesit un otet tare si tare bun,folosit si la mancare si la cure de slabit si la insanatosire,daca luam raceala din timp la ..palme cu otet
In total,10-15 zile in prima faza si inca 40 de zile a doua faza,inseamna ca-n 7 saptamani de zile este gata.
Oțetul din mere, un leac ușor de pregătit
Pentru adepții tratamentelor naturiste, oțetul de mere este unul dintre ingredientele uzuale, folosit deopotrivă în alimentație, cosmetică, prevenirea și chiar tratarea unor afecțiuni. Cel mai sigur mod de obținere a oțetului de mere de calitate este atunci cînd acesta se pregătește acasă. Cea mai folosită rețetă cere ca merele să fie bine spălate, date prin răzătoare mare, cu tot cu coajă, apoi așezate într-un vas nemetalic și acoperite cu apă netratată (de izvor sau fîntînă). Pot fi utilizate și merele lovite, înghețate sau viermănoase, după ce, în prealabil, s-au înlăturat părțile stricate. Unul dintre secretele reușitei constă în alegerea îndulcitorului: oțetul preparat cu zahăr fermentează mai repede, iar cel pregătit cu miere de albine fermentează mai greu dar este, în schimb, mult mai gustos și eficient ca ingredient terapeutic. Oțetul de mere obținut acasă, deși mai puțin acru decît oțetul din comerț, poate fi folosit în preparate culinare, cu excepția murăturilor, pentru că nu este un bun conservant.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.